17 партии и коалиции поднесоа партиски листи за претстојните парламентарни избори

17 партии и коалиции ги поднесоа вчера кандидатските листи за пратеници . 13 од нив се за сите изборни единици . Ова е исходот од вчерашниот ден заклучно до полноќ кога беше и последниот рок за поднесеување на листите .

Листи во сите изборни единици имаат  

 • Коалицијата предводена од СДСМ 
 • Коалиција предводена од ВМРО ДПМНЕ 
 • Движење ЗНАМ – За наша Македонија
 • Политичка партија Родина
 • Работничка партија
 • Храбро за Македонија – ГРОМ
 • Македонска ера – Трети суверенисти
 • Левица
 • Европски фронт – ДУИ
 • Вреди – Беса
 • Политичка партија Демократи 
 • Политичка партија Единствена Македонија
 • Политичка партија Десна Која ја предводеше Љупчо Палевски Палчо 

Политичката партија Аваја ( Доста Е )  поднесе кандидатски листи за Третата, Четвртата, Петатта и Шестата изборна единица.

Твоја партија поднесе кандидатски листи за Првата, Втората, Третата и Четвртата изборна единица. 

Нова Алтернатива која ја предводи скопската градоначалничка Данела Арсовска поднесе кандидатски листи за Првата, Втората, Третата и Четвртата изборна единица

Поднесена е и листа од Група избирачи Ѓула Челику која влез во парламентот ќе бара  само преку. Шестата изборна единица.

Овие парламентарни избори ќе бидат единаесетти во земјава . Во шест изборни единици ќе се добијат по 20 пратеници за новиот парламентарен состав. И на овие избори нема да има тројца пратеници избрани од дијаспората, бидејќи за гласање во дипломатско конзуларните претсавништва на Македонија во странство не се пријавиле доволно гласачи, државјани на Македонија.

Во изминатите денови партиите ги промовираа носителите на листите за пратеници и листите, како и програмите за парламентарните избори а ДИК истите ќе ги утврди согласно предвидениот рок .