Слобода на медиуми

Екипата на ТВ 24 вербално нападната на вчерашниот митинг на ВМРО-ДПМНЕ

Екипата на ТВ 24 беше вербално нападната за време на вчерашниот партиски митинг на ВМРО-ДПМНЕ пред владата од страна на непознато лице. Лицето најпрво започнало да ...

Тркалезна маса за спротивставување на странската пропаганда и дезинформациите

Здружението за развој на стратегии, истражување, едукација и промоција на меѓународни вредности ЕСТИМА и Здружението на новинари на Македонија денеска ...

ЗНМ, ОЈО и МВР - Зајакнување на заедничките напори кон постигнување на поголема безбедност на новинарите и медиумските работници

Медиумските здруженија очекуваат зголемени напади во текот на предизборието врз новинарите. Тврдат дека такви тенденции се покажуваат на социјалните ...

Заштита на новинарите: Средба на ЗНМ за безбедност и слобода на медиумите

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска организира работна средба на тема „За поголема безбедност и заштита на новинарите и медиумските ...

ЗНМ вечерва ги додели новинарските награди за животно дело и за истражувачко новинарство

Здружението на новинарите на Македонија вечерва ги додели годишните награди. Како секоја година така и оваа, беа доделени три главни награди: „Крсте Петков ...

Здружението на новинари на Македонија ќе ги додели годишните награди

Годишните награди на Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) ќе бидат доделени вечер во 19:30 часот на настан во Клубот на новинарите на Македонија. ЗНМ секоја ...

Дискусија „Важноста на медиумската саморегулација за унапредување на професионалните стандарди“

Панел-дискусијата „Важноста на медиумската саморегулација за унапредување на професионалните стандарди“ денеска ќе се одржи во Скопје.  Во рамки на ...

Новинарите Ненад Георгиевски и Мишко Иванов добитнии на државната награда „Мито Хаџи Василев - Јасмин“

Ненад Георгиевски и Мијалче-Мишко Иванов се добитници на државната награда „Мито Хаџи Василев-Јасмин“ за 2023 година, за остварувања во областа на ...

Новинарите на протест поради пресудата против ИРЛ

Здружението на новинари и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници денес  излезе на протест поради пресудата против ИРЛ. Од ЗНМ за протестот ...

Грковска: Никој нема право да ја забрани или ограничи слободата на медиумите и слободата на изразување

Слободата на изразување, јавниот интерес и слободните медиуми се врвен приоритет за едно општество. Тие не смеат да бидат загрозени, ниту попречувани на каков било ...