Економија

Вработените во водостопанство на протест, бараат исплата на мартовската плата

  Вработените во дирекцијата на АД „Водостопанство“ и во сите 14 подружници на акционерското друштво, заедно со синдикалните претставници, денеска одржаа ...

Грејната сезона прдолжува до 30-ти април

Грејната сезона ќе продолжи до 30ти април, вели за ТВ 24 Марко Бислимовски претседател на Регулаторната комисија за енергетика. Веќе од утре корисниците на парно ...

Кредитите засега не поевтинуваат!

Народната банка ја задржува основната каматна стапка која е на ниво од 6,3 проценти. Ова практично значи дека не треба да се очекува да се намалат каматните стапки ...

Над две илјади вработени во Македонски шуми протестираат за исплата на две заостанати плати

Безмалку три  часа беше блокиран сообраќајот на булеварот Климент Охридски во Скопје. На овој начин вработените во Македонски шуми го изразија револтот ...

Македонија треба да избегнува нови задолжувања, бидејќи фискалниот простор е се потесен

Се потесен е просторот на земјава за нови задолжувања. По забележките на дел од меѓународните финансиски институции, и дел од домашните експерти и организации ...

Војната на Блискиот исток засега не предизвика ценовни шокови кај горивата

Нападот на Иран врз Израел засега не предизвика ценовни турбуленции на горивата во Македонија. Цените на дериватите кои ги користи Регулаторна комисија за ...

Нема повеќе давање брзи кредити на слепо - донесен правилник за кредитен ризик

Повеќе нема издавање брз кредит без физичко присуство на клиентот што го бара. Ќе се одобруваат само со лично присуство и ако има можност да се отплатат. ...

Курсна листа на НБРСМ: Колку чини еврото денес?

Според курсната листа на НБРСМ средниот курс на еврото денеска изнесува 61.4935 денари, а на американскиот долар 57.7295 денари. Средниот курс на британската фунта ...

Во економските програми на партиите зголемени плати и пензии, изградба на автопатишта, и различни даночни концепти

Повисоки плати и пензии, зголемена социјална помош, повеќе субвенции за земјоделците, реализација на капитални проекти, изградба на училишта, болници, и останати ...

Георгиева останува на чело на ММФ

Управниот одбор на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) синоќа соопшти дека генералната директорка Кристалина Георгиева доби уште еден мандат. Вториот петгодишен ...