Новинар: Александра Митрева

Проектот за изградба на дом за стари лица во Кочани тапка во место

Истокот старее, младите се иселуваат, а повозрасните остануваат сами. Ова само ја нагласува потребата од изградба на домови за стари лица, каде постарите би ја ...

„Чекор по чекор“: Треба подобрување на инклузивноста и поддршка на семејствата на лицата со попреченост во образованието

Во половина од училиштата во Македонија учат деца со посебни потреби. Станува збор за повеќе од 470 ученици, а речиси 30 отсто се со пречки во гласот, говорот и ...

Штипскиот градоначалник добил закани по живот од вработен во општината

Градоначалникот на Општина Штип, Иван Јорданов добил закана по живот од вработен во Општината. Инцидентот се случил во текот на вчерашниот ден, а сторителот е ...

Оризопроизводителите револтирани: „Замрзнати цени - замрзнато оризопроизводство“

Замрзнати цени - замрзнато оризопроизводство, вака производителите на белото злато ја коментираат новата одлука на Владата за замрзнување на цените на јајцата ...

Увозот на работна сила станува реалност и во Македонија

Увозот на работна сила станува реалност и во Македонија. Домашното работоспособно население заминува претежно во побогатите земји, а испразнетите места ќе ги ...

„Зелникот на баба“ по десетти пат се одржа во Пробиштип

По јубилеен десетти пат се одржа манифестацијата „Зелникот на баба“ во Пробиштип. На 22 штанда полни со традиционални специјалитети и со натпреварувачки во ...

24 тема: Егзодус на лекари - Ковачевски тврди нема, докторите учат германски

Сè поголем е одливот на здравствени работници кои одат на работа во побогатите земји. Во Регистарот се евидентирани 179 лекари со активни лиценци кои дале ...

За викендов најавени блокади на патот за Пониква ако не запре палењето на отпадот на депонијата во Кочани

Чадот од градската депонија во Кочани причина за мирен предупредувачки протест на жителите од кочанско Бели, кои подолг временски период се соочуваат со овој ...

Зградата на ректоратот на Штипскиот универзитет прва ќе добие фотонапонска централа

Универзитетот „Гоце Делчев“ ќе произведува струја за свои потреби. Зградата на ректоратот во штипско Ново село е првиот објект на која ќе се постават ...

Работодавачите негодуваат за “минималецот”, за граѓаните покачувањето не е доволно

Минималната плата се зголемува на 20.175 денари. Зголемувањето на минималецот за 12,55 отсто, нема да предизвика удар врз стопанството ниту нови отпуштања на вработени, ...