Новинар: Адријана Митевска Момироска

Владата со итни задолженија за општините од регионите заштитени од Унеско

Да се уриваат дивоградбите за кои се издадени правосилни решенија во Охрид и Струга и да се ограничи можноста за нови градби надградби и доградби во старото јадро ...

Одложено рочиштето против адвокатот Менкиноски за истакнување на знамето со сонцето од Кутлеш

Поради боледување на судијата повторно се одложи судењето за адвокатот Тони Менкиноски против кого во тек е процес за поставувањето на знамето со сонцето од ...

Антибиотиците не се бонбончиња за секој ден - фармацевтите советуваат да се избегнуваат

Да не се претерува со употреба на антибиотици и истите да не се земаат самоиницијативно, советуваат експертите, според кои Македонија е во групата региони каде ...

Oхридските занаетчии преку долгорочна стратегија бараат да се спречи изумирање на занаетите

Занаетите се повеќе изумираат а државата нема никаков план да го спречи тој процес години наназад.Па така охридските занаетчии со своја изготвена стратегија која ...

Расте бројот на откриени карциноми на дојка во југозападниот регион во земјава

Се зголемува бројот на пациентки со карцином на дојка во Југозападниот регион.Особено загрижува податокот дека се намалува старосната граница, па најмладата ...

Се “ситни“ бројот на ученици и во средното образование

Освен миграцијата и намалениот наталитет, се поголемиот интерес за изучување на техничките науки го создава дефицитот на ученици во гимназиското образование. Па ...

Од ХОТАМ бараат корекции во начинот на субвенционирање на туристичкиот сектор

Хотелската асоцијација бара измена во начинот на субвенционирање на туристичката гранка. До министерот за економија Бектеши денеска адресираа дел од барањата ...

Диви свињи ги уништуваат посевите со пченка во селото Рача

Жители на нас.Рача од Охрид се жалат дека диви свињи секојдневно  им ги уништуваат посевите со пченка.Дневно уништуваат по околу 300 метри. Се жалеле до ...

Охрид полн со туристи за празникот

Охрид и овој празничен викенд е исполнет до последно место.Но освен домашни сезонава на крајот на август голем е бројот на странци кои инвидиуално или во групи ...

Одлична туристичка сезона за охридските занаетчии и дуќанџии

Одлична туристичка сезона за охридските занаетчии и дуќанџии.Туристите ова лето биле дарежливи и купувале рачни изработки, сувенири,бисери филиграни и други ...